Home » Mindfulness » Mijn weerstand tegen mindfulness

Mijn weerstand tegen mindfulness

door | 13 mrt, 2024 | Mindfulness, Podcast

Ik had een enorme weerstand tegen mindfulness

Tegenwoordig ben ik mindfulness trainer, maar het was geen liefde op het eerste gezicht.

Tijdens mijn master Psychologie kregen we de rozijnoefening als opdracht. Je gaat dan heel mindful bezig zijn met een rozijn (voelen, horen, ruiken en uiteindelijk proeven). Alles met versnellinkje -100, dus supertraag.

Tijdens die oefening voelde ik zoveel weerstand. Ik begreep niet wat het doel was. Ik vond het vervelend. Ik besloot toen dat mindfulness niets voor mij was.

Ik dacht dat het vaag was. En zweverig. En dat ik het daarom dus niet begreep.

Jaren later kwam ik er weer mee in aanraking toen ik zelf een 8-weekse MBSR-training (mindfulness based stress reduction) ging volgen. Dit naar aanleiding van een, voor mij, lastige werksituatie waar ik in zat.

We begonnen ook weer met de rozijnoefening… Maar deze keer merkte ik vooral op dat al die eerdere weerstand er weer was. Ik merkte mijn eigen oordelen op. Mijn twijfels over of ik het wel goed deed en of mindfulness wel iets voor mij was.

Ik was zeker niet opeens om, maar bleef de mindfulness wel beoefenen. Zo kwam ik er onder andere ook achter dat het helemaal niet vaag en zweverig is, maar juist heel concreet en praktisch.

Ik ontdekte nog veel meer waardoor ik uiteindelijk ook de opleiding ben gaan doen om zelf mindfulness trainingen te kunnen geven.

In deze aflevering van de Zorgzame zelfzorg podcast heb ik het onder andere over wat ik nog meer leerde van mindfulness.

Wat zijn jouw ideeën over mindfulness?

Over mij

Ik ben Elaine en schrijf hier verschillende blogs over psychologie in het algemeen, mindfulness en buitenpsychologie. Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

Hoe emotionele veerkracht het verschil kan maken

Hoe emotionele veerkracht het verschil kan maken

Emotionele veerkracht gaat over ons vermogen om om te kunnen gaan met uitdagende emoties. Het gaat er hierbij niet om om ze weg te drukken, maar juist te erkennen. Als zorgprofessional of hulpverlener een belangrijke vaardigheid vanwege de vele situaties waarin we te maken hebben met emoties van anderen of die van onszelf.

lees verder
Luisteroefening

Luisteroefening

Hoe vaak zit jij gewoon in alle stilte te luisteren? Zonder dat je iets moet. Maar gewoon luisteren en opmerken. Buiten in het bos of in de tuin.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de GRATIS videoserie: Rust in je hoofd. Hierbij krijg je toegang tot 5 video's met oefeningen voor direct meer rust in je hoofd.

De inschrijving is gelukt!

Meld je aan voor 2x per maand info over zelfzorg

Meld je aan voor 2x per maand info over zelfzorg

Podcasts, blogartikelen en challenges op het gebied van zelfzorg

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hier je gegevens in om je aan te melden voor het traject Regie over je rust. Je ontvangt een mail waarin zal worden gevraagd naar een aantal gegevens voor op de factuur en een betaallink. Na betaling kunnen we direct aan de slag.

Je gegevens zijn verstuurd

Vul je gegevens in om je aan te melden voor Regie over je rust en betaal in 3 maandelijkse termijnen. Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je een mail waarin om meer gegevens zal worden gevraagd voor de factuur en een betaallink voor de eerste termijn.

Je hebt je aangemeld

Tweet
Share
Share
Pin