Op de foto bovenaan dit bericht zie je zo’n mooie springveer voor kinderen. Ik had er vroeger ook zo één. En die hield ik dan in beide handen en zo verplaatste de veer steeds van de ene naar de andere kant. En dat ging ook echt zo cirkel voor cirkel. Soms bewoog ik hem heel snel en soms juist heel langzaam. Zo gaat het ook een beetje met onze eigen veerkracht.
Veerkracht is eigenlijk ons vermogen om effectief om te gaan met de uitdagingen van het leven. Dat kunnen dus tegenslagen, moeilijkheden en stress zijn. Maar dat kunnen ook voorspoed, geluk en succes zijn bijvoorbeeld. Want ook dat kan uitdagend zijn. En hoe je dan meebeweegt met die uitdagingen en vervolgens ook weer terugkomt in je eigen natuurlijke of authentieke staat.
Wanneer je veerkrachtig bent heb je dus eigenlijk een soort flexibiliteit om met het leven om te gaan. Bij emotionele veerkracht gaat het over het vermogen om om te gaan met uitdagende emoties.
Vaak is onze neiging om emoties die we niet zo leuk vinden zo snel mogelijk weg te drukken. Ik heb het dan over emoties die te maken hebben met tegenslagen, moeilijkheden en stress. Heel vaak is de eerste reactie: het moet weg. Ik wil dit niet. Want het is al moeilijk genoeg dat er een tegenslag is, die emoties helpen daar niet bij. Herkenbaar? Vast wel, want het is ook gewoon menseigen.
Daarnaast krijgen we dat ook een beetje mee vanuit de maatschappij. We zouden altijd moeten streven naar positiviteit, blije gevoelens en overal een les uit moeten trekken. En als je je dan dus niet blij en positief voelt, is er iets mis. Dat hoort niet. Daar moet je iets aan doen. En de snelste manier is natuurlijk onderdrukken. Dat lijkt vaak wel even te werken, maar de vraag is of dat op de langere termijn ook zo is. Als we het hebben over emotionele veerkracht kijk je juist naar in hoeverre je in staat bent om te zien dat het bijvoorbeeld heel normaal is om je naar te voelen als er iets vervelends gebeurt. Het is heel normaal en het mag er ook gewoon zijn, zo’n gevoel van blegh.
Bij emotionele veerkracht ben je meer in staat om je moeilijke emoties te erkennen. Ze niet wegdrukken, maar juist voelen. Ze niet ontkennen, maar juist in de ogen kijken. En ook weten en erop vertrouwen dat ze ook weer over gaan. En zo veer je dan uiteindelijk weer terug naar jouw eigen vorm. Dat gaat wel beetje bij beetje. Net zoals bij die springveer.
Als mens die met mensen werkt, zorgprofessional of hulpverlener, hebben wij regelmatig te maken met situaties waar emoties een grote rol spelen. Soms enorm intens. Niet alleen voor die ander, maar soms ook voor ons.
Soms kan dat ook wel weer leiden tot een toename van stress. En met de al heersende werkdruk is dat niet echt iets wat je er graag bij hebt.
Als zorgprofessional of hulpverlener wil je ook je veerkracht in kunnen zetten. Je kunt namelijk betere hulp of zorg bieden als je emotioneel veerkrachtig bent.
Over die emotionele veerkracht heb ik het in aflevering 2 van de Zorgzame zelfzorg podcast. Je kunt hem hieronder beluisteren.
0 Reacties