We kennen allemaal het woord zelfzorg, maar wat betekent dit nou echt? Vaak wordt het verward met me-time of een rustmoment. Beiden vallen wel onder zelfzorg, maar het gebied van zelfzorg is een stuk breder. Allereerst gaat het bij zelfzorg over de mate waarin je voor jezelf zorgt.
Maar wist jij dat er verschillende gebieden zijn binnen jouw zelfzorg? In deze blog maak ik onderscheid tussen vijf verschillende gebieden van zelfzorg: namelijk emotionele, mentale, spirituele, fysieke en sociale zelfzorg.
Emotionele zelfzorg:
emoties blijven vaak lastig. Zeker als het gaat om de emoties die we labellen als negatief. Het gaat over de vervelende, pijnlijke en moeilijke emoties. We willen ze liever niet voelen. Vaak doen we ook best wat moeite om er zo snel mogelijk van weg te bewegen. Maar weet je, emoties zijn er niet zomaar. Ze hebben een signaalfunctie. Als je goed voor jezelf wil zorgen ga je hier dus aandacht aan moeten besteden. Op onderzoek gaan om te ontdekken wat de emotie jou wil vertellen. Dan kun je de regie in handen nemen en een keuze maken over wat je volgende stap gaat zijn.
Mentale zelfzorg:
als psycholoog is dit natuurlijk een gebied waar ik veel mee bezig ben. Het mentale gaat onder andere over je cognities en je denken, maar bijvoorbeeld ook over je gevoel van welbevinden. Hoe tevreden ben je? Hoe beïnvloed jouw manier van kijken naar de wereld jouw welzijn? Als je je bewust bent van hoe jouw mentale gesteldheid is, kun je er ook beter zorg voor dragen. Check dit dus regelmatig bij jezelf.
Spirituele zelfzorg:
Je vraagt je misschien weleens af wat jouw doel is in dit leven. Of er meer is tussen hemel en aarde. Misschien hang je een bepaalde religie aan. Bij spiritualiteit kijk je naar het grotere geheel. Groter dan jijzelf of groter dan jouw inner circle. Het kan heel praktisch door bijvoorbeeld naar de parallellen te kijken in de natuur en jouw eigen proces. Het geeft je een breder perspectief en dat leidt tot verrijking.
Fysieke zelfzorg:
Dit gaat over het lichaam en hoe je daar voor zorgt. Waarmee voed je je lijf bijvoorbeeld? Maar geef je je lichaam ook voldoende rust en beweging? Volledig leven volgens een gezonde levensstijl is niet per se goede zelfzorg. Niet als het betekent dat je daardoor continu het gevoel hebt dat je dingen niet mag, want daar word je vaak doodongelukkig van.
Sociale zelfzorg:
sommigen zijn het liefste non-stop onder de mensen en anderen hebben meer behoefte aan me-time. Wat belangrijk is is dat je op sociaal gebied goed voor jezelf zorgt. Dat gaat ook over wie je in je sociale kring toelaat, maar ook dat je je omringt met mensen waar jij je veilig voelt om te kunnen praten over waar je doorheen gaat. Er zal een balans gevonden moeten worden waar je zelf baat bij hebt.
De verschillende gebieden zijn allemaal belangrijk. Alleen met je fysieke zelfzorg bezig zijn en niet met de rest gaat je op den duur opbreken. Daarom is het goed om voor jezelf steeds na te gaan hoe het met jouw zelfzorg zit op de verschillende gebieden.
Welk gebied heeft bij jou misschien nog wat meer aandacht nodig?
Heb jij zo'n behoefte aan rust dat je met regelmaat een glas wijn drinkt om…
We horen de term mindfulness vaker voorbij komen en er heersen allerlei ideeën over mindfulness.…